Forum CZARNA PERŁA Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Kącik kulinarny

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum CZARNA PERŁA Strona Główna -> Hobby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Anajulia
Kapitan


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 4438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Drogi
Płeć: piratka

PostWysłany: Nie 16:38, 14 Sty 2007 Temat postu: Kącik kulinarny

Zakładam temat, bo Savvy poprosiła mnie o przepis na gorącą czekoladę z chili Smile Śmiem mniemać, że nie tylko ja na Pokładzie lubię czasem coś przypichcić (znam jedną taką co robi pyszny tort orzechowy Very Happy ), a nawet jeśli jestem w mniejszości, to są tu liczne osobniki płci żeńskiej, które prędzej czy później zaczną gotować. Temat się przyda. Na pewno zresztą każdy z Was ma jakieś swoje pirackie sposoby na zadowalanie swojego podniebienia, więc czemuż by tego nie uwiecznić, nie mówiąc już o podzieleniu się z innymi Smile Póki co:

GORĄCA CZEKOLADA Z CHILI

Próbowałam zrobić ją z kakao ale efekt był dość marny w porównaniu z wersją dużo tańszą i prostszą czyli z użyciem półproduktu. Jest nim kuwertura czekoladowa. A że dość ciężko zdobyć w detalu kuwerturę, można zastąpić ją zwykła tabliczką dobrej czekolady. Gorzkiej lub mlecznej - jak kto woli. Jeśli czekolada ma być bardziej wytrawna, to gorzkiej, jeśli słodsza - polecam mleczną. Należy się też zaopatrzyć w słodką śmietankę (taka 12% w kartoniku, z napisem "do kawy") no i sproszkowane chili oczywiście.
Porcja na dwie osoby: Tabliczkę czekolady kruszymy na kostki. Do rondelka wlewamy około 100 ml śmietanki (ilość śmietanki regulujemy w zależności od tego czy chcemy uzyskać rzadszy czy gęstszy napój) i stawiamy na wolnym ogniu. Wrzucamy część pokruszonej czekolady i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania jednolitej masy. Stopniowo dorzucamy też resztę czekolady (byle nie wszystko na raz, bo się może przypalić zanim się rozpuści). Jeśli to gorzka czekolada, możemy dodać do smaku nieco cukru. Na końcu dosypujemy małą szczyptę chili (ostrożnie! Twisted Evil). Rozlewamy do filiżanek i delektujemy się Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agrafka
Cieśla


Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 415
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gród Kraka

PostWysłany: Nie 18:57, 14 Sty 2007 Temat postu:

Serniczek też podobno niezły wyszedł Wink Very Happy Ja w dalszym ciągu czekam na te słynne sosy do spaghetti Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Savvy
Piracki Lord


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 1136
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: from Desolation Row
Płeć: piratka

PostWysłany: Nie 19:32, 14 Sty 2007 Temat postu:

Wyczytałam niedawno w opasłym (bo pięknie ilustrowanym) tomisku pt. "Czekolada" następującą radę: czekoladę powinno topić się nie bezpośrednio na ogniu, ale np. w wodzie przez 3-4 min. Według autora czekolada topiona "na gazie" traci na smaku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anajulia
Kapitan


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 4438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Drogi
Płeć: piratka

PostWysłany: Nie 20:00, 14 Sty 2007 Temat postu:

Zacznijmy od sosu z brokułami, bo ostatnio Is sobie zażyczyła przepis i mam pod ręką w archiwum GG Smile

SOS DO MAKARONU - SEROWY Z BROKUŁAMI


Makaron (niekoniecznie spaghetti - do brokułów świetnie pasuje jakaś większa forma, np. farfale) ugotować al dente.
Coś wędzonego (boczek lub szynkę najlepiej) pokroić drobno i podsmażyć na oliwie. Nie pytajcie ile tego ma być, bo nie wiem Very Happy - wedle uznania. Dwa-trzy plastry na osobę Smile
Brokuły (mrożonych - około pół paczki na dwie średnio głodne osoby; świeżych - tyle co pół paczki mrożonych Very Happy ) wrzucić do gotującej się, dobrze osolonej wody, do której można też dodać maggi. Pogotować je aż zmiękną czyli około 5-10 minut (świeże dłużej od mrożonych), po czym odcedzić i posiekać, zwłaszcza tę łodygowatą część (oby jej było jak najmniej), bo główki same rozpadną się w sosie. Podsmażyć chwilę z wędzonką.
Do rondelka wlać kwaśną, gęstą śmietanę (jedna dużą na dwie osoby) i na wolnym ogniu rozpuścić w niej sery wedle uznania - mają zagęścić sos, ale przede wszystkim zaostrzyć smak. Ja lubię smaki wyraziste, dlatego dodaję trochę startej goudy (około 5 dag - też wedle uznania) i tyleż rokpola lub fety (polecam rokpol!). Mieszać, żeby się nie przypaliło. W między czasie całość doprawić solą, pieprzem i jak ktoś lubi dodać trochę oregano. Czosnek też się komponuje, ale nieco zmienia smak Wink
Kiedy masa stanie się mniej więcej jednolita, wrzucić do niej z patelni brokuły i wędzonkę. Całość jeszcze parę minut potrzymać na wolnym ogniu, po czym wymieszać z odcedzonym, zahartowanym (zimną wodą) makaronem. Makaronu powinno być tyle, żeby sos go oblepiał (nie może "pływać" w sosie).
Makaron można podać z odrobiną posiekanych oliwek, jak ktoś lubi. Ja uwielbiam z czarnymi Smile
Agrafka, przepis na jakieś ciasto poproszę Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Anajulia dnia Nie 20:45, 14 Sty 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agrafka
Cieśla


Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 415
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gród Kraka

PostWysłany: Nie 20:31, 14 Sty 2007 Temat postu:

Proszę bardzo Very Happy

CIASTO - WYTWÓR CHOREJ WYOBRAŹNI AGRAFKI I JEJ MIŁOŚCI DO RODZYNEK Very Happy

Ciasto nie ma nazwy bo jest to wytwór mojej chorej wyobraźni i miłości do rodzynek Wink


Biszkopt:

9 jajek,1 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
3.Wylać na formę (dużą blachę) i piec w temp.160- 170 st. przez 30 - 35 minut

Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.


40 dag rodzynek namoczyć przez noc w spirytusie lub rumie.Na drugi dzień rodzynki odsączyć.Alkohol zachować!


Masa budyniowa


2 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny (najlepiej Kasia).

Tu wykonanie jest standardowe,to znaczy: gotujemy budyń.Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimny budyń.


Masa czekoladowa z rodzynkami

1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 1/2 kostki margaryny

Masło i czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu ,dodać rodzynki i połowę alkoholu.

Do wykończenia ciasta jest jeszcze potrzebny słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.


Wykonanie ciasta

Jedną część biszkopta posmarować dżemem.Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową ciasta i skropić połową alkoholu z rodzynek.Równo nałożyć drugą część masy budyniowej.Kiedy krem budyniowy lekko stężeje wyłożyć na wierzch masę czekoladową z rodzynkami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anajulia
Kapitan


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 4438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Drogi
Płeć: piratka

PostWysłany: Nie 20:53, 14 Sty 2007 Temat postu:

Savvy?! napisał:
Wyczytałam niedawno w opasłym (bo pięknie ilustrowanym) tomisku pt. "Czekolada" następującą radę: czekoladę powinno topić się nie bezpośrednio na ogniu, ale np. w wodzie przez 3-4 min. Według autora czekolada topiona "na gazie" traci na smaku.


To prawda - jeśli nie topi się jej w śmietance Smile Niemniej nawet topiąc w śmietance (by uzyskać wersje pitną), można to zrobić na parze, czyli rondelek z czekoladą postawić na drugim rondelku z niedużą ilością gotującej się wody. Polecam metodę zwłaszcza tym, którzy nie mają wprawy - wówczas bowiem prawdopodobieństwo przypalenia tego boskiego trunku jest znikome Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KresKa
Piracki Lord


Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1800
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Między Morzem Północnym a Karaibskim

PostWysłany: Śro 1:07, 17 Sty 2007 Temat postu:

AAAAAAAAA!!!!!!!!!! Ale świetny tamat!!! Ach, ach, późno już itd, ale ja tu będę często zaglądać xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Savvy
Piracki Lord


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 1136
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: from Desolation Row
Płeć: piratka

PostWysłany: Czw 18:29, 15 Lut 2007 Temat postu:

Fakt, temat bombowy Very Happy Skuszę się i dodam niby-przepis na

PYSZNE CAPPUCINO

Rozgrzać filiżanki (np. nalewając do nich gorącej wody). Zaparzyć kawę (z rozpuszczalną smakuje o wiele gorzej). Mleko spienić, wlać do kawy. Piankę posypać cynamonem i kryształkami cukru. Mleko można zastąpić bitą śmietaną, choć to podobno już nie jest tradycyjne cappucino Wink. Poza tym mi tam nigdy się nie chce ubić ta przeklęta kremówka:) a tej w spreju jakoś nie toleruję.
Smacznego! Aż sobie sama smaku narobiłam Twisted Evil

I oczywiście wielkie dzięki za czekoladę - premiera miała miejsce na Nocy z Johnnym i tak jak on zrobiła furorę Very Happy[/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anajulia
Kapitan


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 4438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Drogi
Płeć: piratka

PostWysłany: Czw 23:06, 15 Lut 2007 Temat postu:

ESPRESSO CON PANNA - Z PRĄDEM Twisted Evil

Savvy?! napisał:
Mleko można zastąpić bitą śmietaną, choć to podobno już nie jest tradycyjne cappucino Wink.


Stanowczo nie jest tradycyjne! Very Happy Za to jest to absolutnie pyszne, bardzo kaloryczne Wink i moje ulubione espresso con panna Smile I skoro już jesteśmy przy kawie, to proponuję tą ubitą śmietanę nałożyć na mała czarną, uprzednio wlewając do filiżanki (jeśli ktoś ma ambiwalentne szczęście być dorosłym Wink ) 50 ml advocaata lub innego likieru który pasuje do kawy (wiśniowy odpada Very Happy ). Śmietanę można posypać tym samym co mleczną piankę na cappucino. Pycha! A propos sypania na piankę - do cappucino można też użyć (zamiast cynamonu) czekoladę w proszku. Równie pycha! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KlEo
Gość





PostWysłany: Wto 14:09, 12 Cze 2007 Temat postu:

Hmmm... Gorąca czekolada z chili? Serniczek? Sosy do spaghetti? Ludzie, bo głodna się robię (mimo, że dopiero zjadłam obiadek xD). Eh... ja bym zamiast chili dała rumu xD A czy ktoś wie (oprócz mnie) jak zrobić ,,Niby pudding letni"??? xD Mam zamiar go zrobić dzisiejszego lata, a nawet tygodnia.
Powrót do góry
Szuwaks
Admi(n)rał


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 666
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Dziwnów/Krosno
Płeć: pirat

PostWysłany: Wto 14:15, 12 Cze 2007 Temat postu:

JA chce przepis na Shouvax!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Savvy
Piracki Lord


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 1136
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: from Desolation Row
Płeć: piratka

PostWysłany: Wto 15:22, 12 Cze 2007 Temat postu:

A JA chcę i na Shouvax i na Niby Pudding! Very Happy

LETNIE CIASTO

Wynalezione przez przypadek, bo stworzone z tego, co akurat było w domu Smile Cud-miód w największe upały w sezonie truskawkowym.

Spód z kruchego ciasta:
- 2 żółtka
- 20 dag mąki
- 170 g masła
- 0,5 opakowania cukru wanilinowego
- 30 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, zagnieść i wsadzić do lodówki na 20 min. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciastem. Piec w 150 st. aż do zarumienienia (u mnie wystarcza 20 minut).

Masa owocowa:
- mus jabłkowy (ja mam piwnicę zawaloną słoikami z tym rarytasem Wink ale można go też kupić w sklepie) i truskawki w proporcji 3:2
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich

Orzechy posiekać, truskawki zgnieść na papkę Twisted Evil (polecam narzędzie do robienia puree), wymieszać z musem jabłkowym. Dodać cynamon i cukier. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody i wlać do masy.

Gotowy spód wypełnić masą i zostawić w chłodnym miejscu aż do stężenia (koło godziny).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KlEo
Gość





PostWysłany: Wto 18:41, 12 Cze 2007 Temat postu:

Ok. Dam ci na ten niby pudding xD

Przygotuj:

tabliczka czekolady
1kg truskawek
7 jabłek
1kg porzeczek
4 banany
1kg wiśni ew. 1kg agrestu
3 łyżki cukru
3-5l śmietany 18%, ew. jogurtu naturalnego (z jogurtem lepsze xD)
Możliwe, że coś z owoców zostanie
Porcja jest na jakieś 6-8 osób.

Teraz rób wg planu:

Pudding

1. Do dużej miski wlej 3-5l śmietany lub jogurtu (można i to i to, jak się nie zdecydujesz xD).
2. Wsyp 3 łyżki cukru (lub więcej).
3. Wstaw do zamrażalki na 2-3 minuty.

Owoce

1. Opłócz i pokrój owoce na ,,posiekane" kawałeczki.
2. Wrzuć je do miski z niegotowym puddingiem.
3. Wstaw znowu na 2-3 minuty.

Polewka

1. Czekoladę pokrusz i stop na polewę.
2. Wstaw do zamrażalki na 1 min.


Koniec

1. Nałóż porcje do pucharków do lodów.
2. Polej polewką i wstaw do zamrażalki na 2-3 min.
3. Postaw pucharki z puddingiem na stół.

GOTOWE!!!

Jeśli komuś nie pasuje - trudno.
Powrót do góry
Giselle
Kanaka


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: portowe miasteczko Gdańsk...

PostWysłany: Czw 20:16, 14 Cze 2007 Temat postu:

Ostatnio miałam okazję czytać książkę dla dzieci o życiu piratów. Był tam m.in. przepis na suchary żeglarzy. Przepis jest prsty:
-3 szklanki mąki
-3 łyżki wody (mozna więcej, na oko)
- pół torebki drożdży
-można dodać soli lub cynamonu dla smaku
ugnieźć i zostawić na godzinę żeby "odpoczęło", formować placuszki i piec...na oko, aż zrobią się brązowawe.

Szczeże mówiąc, byłam nimi trochę zawiedzona, gdyby nie cynamon byłyby to bułeczki bez smaku. Ale chyba o to chodziło....

Uwaga!: Najlepiej zjeść na ciepło, prosto z piekarnika ponieważ gdy ostygną robią się twarde jak kamień.... Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Will_Turner
Kanaka


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław Dziwnów

PostWysłany: Sob 12:44, 16 Cze 2007 Temat postu:

DRINK BANANOWY Z RUMEM
5 całych bananów włożyć do blendera
zalać rumem (ile dusza pragnie)
dopełnić lodem
znów wlać rum
zmiksować
pić
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lizbeth Rackham
Artylerzysta


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 502
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Helheim
Płeć: piratka

PostWysłany: Sob 19:21, 16 Cze 2007 Temat postu:

Tylko skąd ja rum wezmę? Very Happy Fajne te przepisy, ale mi by się nie chciało gotować...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Will_Turner
Kanaka


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław Dziwnów

PostWysłany: Sob 22:07, 16 Cze 2007 Temat postu:

Ale mój nie jest do gotowania Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lizbeth Rackham
Artylerzysta


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 502
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Helheim
Płeć: piratka

PostWysłany: Nie 1:51, 17 Cze 2007 Temat postu:

No tak... Ale jak już pisałam, w tym przypadku miałabym problem ze zdobyciem rumu! Very Happy NIe ma kto mi kupić... Zresztą do domu przecież nie przyniose... Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Davy Jones
Czyściciel zęz


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Morze!

PostWysłany: Nie 12:08, 17 Cze 2007 Temat postu:

Bacardi porcja dla 2 osób:
1. Do shakera włożyć 4 kostki lodu
2. Wlać 180ml rumu białego, 60 ml soku z cytryny i grenadinę ( syrop z owoców granatu) dobrze wstrząść przez kilka sek. aby napój uległ schłodzeniu.
3. Przelać bez lodu do czarek od szampana. Czarki przybrać plasterkami cytryny.
4. podawac między posiłkami jako napój orzeżwiający. Very Happy

Cuba Libre porcja dla 2 osób:
1. Do 2 wysokich szklanek wrzucić po 5 kostek lodu
2. Wycisnąć sok z cytryny i wlać równe jego ilości do szklanek. Wlać 160 ml białego rumu i zamieszac. Zawartość szklanek uzupełnić 330 ml coca- coli. Przybrać plasterkami cytryny i podawać.
3. Podawać między posiłkami jako napój orzeżwiający. Very Happy

Daiquiri porcja dla 2 osób:
1. do shakera wrzucić 6 kostek lodu.
2. Wlać 160 rumu białego, 80 ml soku z cytryny i 1 łyżeczkę syropu z trzciny cukrowej. Trząść przez kilka sekund, by syrop wymieszał sie z resztą składników.
3. Przelać bez lodu do kieliszków koktjlowych na wysokiej nóżce.
4. Podawac miedzy posiłkami. Cool

Banana Daiquiri porcja dla 2 osób:
1. Rozkruszyc 6 kostek lodu wrzucic je do miksera.
2. Wlać 120 ml rumu brązowego, 60 ml likieru bananowego, 60 ml soku z cytryny, 4 łyżeczki cukru pudru i jednego banana. Miksować 15-30 sek do otrzymania płynu o gęstości śmietany. Przelac do pucharków od szampana. Przybrać kawałkami banana lub innych owoców
4. Po posiłku zamiast deseru Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Moniczka
Czyściciel zęz


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z mełgwi

PostWysłany: Nie 13:15, 10 Lut 2008
PRZENIESIONY
Nie 15:13, 10 Lut 2008 Temat postu:

Wiecie przeszukałam całą książkę kucharską mamy i znalazłam tam pyszne danie a nosi ono tytuł:"Precelki z rumem" Very Happy Very Happy Very Happy a to przepis:

Składniki na 50 precelków:

* 300 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 1 żółtko, szczypta soli
* 1 łyżka rumu
* 200 g masła
* mąka do wałkowania

Polewa:

* 1 żółtko
* 1 łyżka rumu
* 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Zrobić dołek pośrodku i rozbić do niego żółtko, osolić i dodać rumu. Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i zostawić w chłodnym miejscu, pod przykryciem. Ponownie zagnieść ciasto, zrobić wałek, z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki. Następnie ułożyć ciastka, na posmarowaną tłuszczem blachę i piec. Upieczone precelki powinny mieć jasny kolor. Po upieczeniu zdjąć je nożem z blachy. Dobrze utrzeć cukier, białko i rum, aby uzyskać białą polewę. Zanurzyć precle w polewie lub posmarować. Rozłożyć do wyschnięcia na drucianej siatce.

Naprawde palce lizać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anajulia
Kapitan


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 4438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Drogi
Płeć: piratka

PostWysłany: Czw 22:32, 11 Mar 2010 Temat postu:

No ładnie, naobiecywałam przepisów na sosy - nie tylko Agrafce - a skończyło się na jednym, i to wcale nie tym najbardziej zjawiskowym. Nadrobię!

A tymczasem przybywam ze słabości do tiramisu. Znalazłam świetny przepis i wpadam właśnie w uzależnienie od tego włoskiego przysmaku, więc by się powstrzymać od zrobienia dzisiejszego wieczoru, chociaż sobie poopowiadam Very Happy

TIRAMISU

proporcje na 2-3 osoby:

- 250 g serka mascarpone
(czyli jedno opakowanie - koniecznie prawdziwe mascarpone, żadne serki zastępcze!)
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- 2/3 szklanki mocnej kawy
(najlepiej z ekspresu, ale może być rozpuszczalna)
- 2-3 łyżki likieru Amaretto
(zamiennie - dowolny, wyrazisty alkohol, może być rum Very Happy + olejek migdałowy)
- kakao
(ja uznaję tylko DecoMorreno)
- 15 biszkoptów-języczków
- plastikowa wytłoczka po mięsie mielonym Very Happy (lub inny pojemnik tej wielkości)

Żółtka ukręcamy mikserem z cukrem przez kilka minut (aż zbieleją Wink) i tak uzyskany kogel-mogel ukręcamy jeszcze przez chwilę na jednolitą masę z mascarpone. Do wystudzonej kawy dodajemy amaretto. 5 biszkoptów przez około sekundę moczymy w kawie (nie mogą się rozmoczyć) i układamy na dnie wytłoczki. Smarujemy warstwą kremu grubości mniej więcej tej samej, co warstwa biszkoptów. Posypujemy cienką warstwą kakao i powtarzamy procedurę od nowa, aż do wyczerpania surowca. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po upływie tego czasu odkrawamy brzegi tiramisu nożem od ścianek wytłoczki i "wyciskamy" je delikatnie na talerz. Posypujemy z wierzchu kakao. Voila! Jakie to dobre! Lepsze niż wszystkie tiramisu, których próbowałam w lokalach, wyobrażając sobie, że to zbyt skomplikowane, by to powtórzyć w domu Very Happy.


Ostatnio zmieniony przez Anajulia dnia Czw 22:35, 11 Mar 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anajulia
Kapitan


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 4438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Drogi
Płeć: piratka

PostWysłany: Nie 21:56, 09 Maj 2010 Temat postu:

INVOLTINI Z BAKŁAŻANA Z MOZARELLĄ

Składniki na 2 porcje:

• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 średnia cebula
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1 ząbek czosnku
• 10 czarnych oliwek
• 5 filecików anchois
• bazylia
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.

W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć bakłażany na zwykłej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec dodać drobno posiekane oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.

Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.


Ostatnio zmieniony przez Anajulia dnia Nie 22:02, 09 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum CZARNA PERŁA Strona Główna -> Hobby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin